Blog Architectenadvies

26 SEPTEMBER 2017

Wonen in onroerend erfgoed: een goed idee?


Als je een woning met erfgoedwaarde koopt, moet je in bepaalde gevallen rekening houden met een aantal specifieke spelregels. Dat is het geval als de woning op de vastgestelde inventaris van bouwkundig erfgoed staat, als ze beschermd is als monument of als ze deel uitmaakt van een beschermd stads- en dorpsgezicht. Daarnaast kunnen ook andere erfgoedregelingen regels opleggen, zoals archeologische zones, maar daar gaan we hier niet verder op in.


Lees artikel >

25 APRIL 2017

Zelf verbouwen: wat mag je verwachten van je architect?


Het feit dat je (alle) werken zelf uitvoert en geen of minder aannemers inschakelt, betekent niet dat je architect ook minder werk heeft. Integendeel zelfs.


Lees artikel >

30 JANUARI 2017

Vastgoed kopen: een handig to see/to read lijstje


Welke documenten lees je het best na en op welke websites neem je bij voorkeur een kijkje voor je een huis of appartement koopt? We lijsten het allemaal even voor je op.


Lees artikel >

02 JANUARI 2017

Wat doet de architect als je sleutelklaar bouwt?


Ongeveer vier nieuwe woningen op tien worden gebouwd door een projectontwikkelaar of sleutelopdedeurbouwer. Heel wat bouwers kiezen dus voor een sleutelklare woning. Misschien ben jij een van hen. Welke rol is in een dergelijke bouwformule weggelegd voor de architect? Wat mag je van hem of haar verwachten?


Lees artikel >

07 DECEMBER 2016

Op de werf: jouw rechten en plichten als bouwheer


Op de werf mag je heel wat eisen van je bouwpartners, maar je hebt zelf ook een aantal verplichtingen. Een overzicht.


Lees artikel >

24 NOVEMBER 2016

#10 Hoe vermijd je dat problemen tijdens je bouw ontsporen?


Bouwen of renoveren is een werk van lange adem en blijft altijd mensenwerk. Problemen, wrijvingen en discussies vallen dan ook nooit helemaal uit te sluiten. Maar hoe vermijd je dat fricties ontaarden en uitmonden in een gerechtelijke procedure die tijd en geld vreet? Als afsluiter van deze reeks geven we je graag tien bijdehandse tips mee.


Lees artikel >

27 OKTOBER 2016

#9 Problemen na de bouw: wat nu?


Wat kan je doen als er gebreken aan je woning aan het licht komen na de definitieve oplevering? In dat geval kan je eventueel nog je aannemers, architect of andere bouwpartners vragen om herstelling of een schadevergoeding te eisen. Dat is onder bepaalde voorwaarden mogelijk op basis van hun tienjarige aansprakelijkheid. Ook als de problemen niet onder die ‘tienjarige’ vallen, sta je niet meteen in de kou. Maar hou er wel rekening mee dat niet elk gebrek per definitie toe te wijzen is aan een van de bouwpartners.


Lees artikel >

03 OKTOBER 2016

#8 Hoe kan je je bouwproject goed verzekeren?


Verzekeringen voor een bouwproject zijn een ingewikkeld gegeven. Er bestaat niet zoiets als dé bouwverzekering. Je moet je weg zoeken in een patchwork aan verzekeringsoplossingen met een heleboel overlappingen en uitsluitingen. Dat alleen de architect wettelijk verplicht is om zijn beroepsaansprakelijkheid te verzekeren, bevordert de overzichtelijkheid zeker niet.


Lees artikel >

25 AUGUSTUS 2016

#7 De oplevering van je woning


Als de bouw of verbouwing van je woning nagenoeg klaar is, wordt het tijd voor de oplevering. Het zijn de uitvoerders die deze bij jou zullen aanvragen. Je architect staat je tijdens die oplevering ook bij om de uitgevoerde werken technisch te keuren. Over deze fase mag je zeker niet te lichtzinnig heenstappen, want dat kan vervelende gevolgen hebben.


Lees artikel >

26 MEI 2016

#6 De architect en de controle op de werken


Als je voor jouw nieuwbouw of renovatie verplicht een architect moet inschakelen, vormt de controle op de werken een van diens wettelijke taken. De architect gaat na of de uitvoering overeenstemt met de plannen op basis waarvan je een stedenbouwkundige vergunning hebt gekregen.


Lees artikel >