Wonderbaarlijke ruimtevermenigvuldiging

Advertorial

Van laag arbeidershuisje tot comfortabele, energiezuinige en ruim aanvoelende woning vol daglicht.

Een laag arbeidershuisje van amper 4m50 breed vormt niet echt de ideale uitvalsbasis voor wie een comfortabele, energiezuinige en ruim aanvoelende woning vol daglicht wil. De bouwheer vond een creatieve oplossing. Hij overtuigde de buurvrouw die net dezelfde woning had om beide huisjes te vervangen door een nieuwbouw met twee gestapelde woonunits.

 

De overeenkomst was heel transparant. De opdrachtgever stond in voor de sloop en herbouw. De buurvrouw kreeg via erfpacht een levenslang woonrecht in de unit op de verdieping, bereikbaar via een trap en een lift. Omdat de straatzijde zuidwaarts gericht is, tekende architect Dirk Van Gastel (Van Gastel De Weerdt architecten, Brasschaat) een dubbele voorgevel. Inpandige terrassen, beschut door een balustrade, bieden de kans om wat zon mee te pikken, creëren een zachte overgang tussen het private en het openbare domein en gunnen de woning privacy. Achteraan beschikken beide bewoners over een terras.

 

Alle materialen werden in eenzelfde tint gehouden om een monolithisch geheel te bekomen, dat dankzij de detaillering van o.a. het metselwerkverband en de gevelopeningen toch vol visuele verrassingen zit. Als basiskleur fungeren keramische materialen van Wienerberger: de Cassia Rood gevelsteen, de Aleonard Pontigny Rouge naturel kleidakpan en kleiklinkers voor het terras en tuinpad.

 

Bekijk hier meer beelden van de woning.



Alle reportages